21 Nisan 2009 Salı

1 yaş ve üzeri muhallibi

Muhallebi (1 yaş ve üzeri)İçindekiler (1 porsiyon -100 cc) / 1 çay bardağı 100 cc süt 5 gr. pirinç unu (1 tatlı kaşığı) 5 gr. şeker (1 tatlı kaşığı) Yapılışı: Soğuk süt temiz bir kaba konur. 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra şeker ilave edilir, ılık kıvamda bebeğe verilir. Not: Kilolu bebeklerde şeker eklenmesi yapılmadan verilebilir. Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ konulabilir

4 AY 2-5 YAŞ İÇİN TARİFLER

Yayla Çorbası İçindekiler 3/4 su bardağı yoğurt 1/2 su bardağı su 1 yemek kaşığı pirinç 1 çay kaşığı sıvı yağ 1 çay kaşığı un Yapılışı: Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir
Tarhana Çorbası
Tarhana Çorbası1-2 porsiyon1 yemek kaşığı ev yapımı tarhana1 su bardağı su (et veya tavuk suyu olabilir)1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı1su bardağı su ile tarhana pişirilir. 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek servis yapılır

4 AY 2-5 YAŞ İÇİN TARİFLER

MERCEMEK ÇORBASI
Mercimek Çorbası1-2 porsiyon1 yemek kaşığı mercimek1/2 havuç1/2 patates1 yemek kaşığı sıvı yağ1 su bardağı su
HazırlanışıBir tencereye 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı mercimek konur ve havuç ile patates rendelenerek ilave edilir. 1 yemek kaşığı sıvı yağ konularak pişirilir. Tel süzgeçten geçirilir

Bebek resimleri
















18 Nisan 2009 Cumartesi


örnek beslenme tablosu

AYLIK
Her 3-4 satte bir anne sütü. Anne sütü azaldıysa 1-2 öğün formül mama.
4-5 AYLIK
4-5 öğün anne sütü + 1 öğün yoğurt + 1 öğün 150-200 gram kadar sebze püresi + 1 öğün meyve püresi.
6-9 AYLIK
Sabah 8.00 deAnne sütü ( ya da 1 bardak devam formulü veya inek sütü) + 1-2 bisküvi + 1 yumurta sarısı veya 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir.Saat 10.00 daMeyve püresi + 1 bisküviSaat 13.00 teEtli sebze çorbası yada püresi (evdeki dolma ve benzeri sebze yemekleri)Saat 16.00 daAnne sütü (ya da 150 ml devam formulü veya inek sütü) ya da yoğurt (şekerli veya sade)Saat 20.00 de150 ml süt(devam formulü ya da inek sütü)veya muhallebi ya da anne sütü (4 öğün alan bebeklerde saat 13.00' deki sebze çorbasından sonra meyve püresi verilir). Gerekiyorsa gece anne sütü verilebilir.
10-11 AYLIK
Saat 8.00 deAnne sütü(veya devam formulü ya da 1 su bardağı inek sütü) + bal veya pekmez + 1 tam yumurta (gün aşırı yerine beyaz peynir) + ince bir dilim ekmek + 1 çay kaşığı tereyağSaat 12.00 deSebze püresi + püreye karıştırılmış 2 tatlı kaşığı haşlanmış karaciğer rendesi, tavuk veya köfte. Sebze püresi yerine normal ev yemekleri ezilerek verilebilir. Sabah ekmek almadıysa bu öğünde verilir.Saat 16.00 da150-200 gram muhallebi veya yoğurt ile birlikte meyve püresi.Saat 20.00 deMuhallebi veya yoğurt (1-2 kaşık hamur işi, Örneğin; makarna ile karıştırılabilir) + 2-3 çorba kaşığı sebze püresi. Yoğurt yemeyen bebeğe süt verilebilir.
12 AYLIK
Sabah150 ml süt + 30 gram beyaz peynir yada yumurta + 1-2 bisküvi veya ince bir dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı reçel, bal ya da pekmezÖğleEvdeki etli sebze yemeği veya sebze püresi, yoksa bir köfte + makarna veya meyve püresiİkindi150 ml devam formülü ya da inek sütü veya yoğurt ya da sütlaç + 2 bisküviAkşam2-3 çorba kaşığı sebze püresi + ezilmiş makarna veya pilav + yoğurt (ya da aile fertleri için hazırlanan diğer çorba ve sebze yemekleri

1-5 yaş arası çoçukların beslenmesi

Bir yaşından sonra 13-14 aylık olan çocuğa, çatal kaşık kullanma alıştırmaları yapılabilir. Ailenin diğer fertleriyle birlikte sofrada oturan çocuğun ayrı tabağı olmalı, neyi ne kadar tükettiğine dikkat edilmelidir.
Bu dönemde de çocuklar günde dört öğün beslenmeli, temel besin gruplarından (süt ve sütlü gıdalar .. etler, yumurta ve baklagiller .. sebze ve meyveler .. unlu ve nişastalı besinler) yeterli ve dengeli tüketmelidirler.Her gün yarım litre süt çocuklara verilmelidir. Süt her şekilde verilebilir. Sütün içerdiği kalsiyum çocukların gelişimi için çok önemlidir. 25 gram peynirde de 200 gram sütteki kadar kalsiyum vardır.
Her gün et ve baklagillerden bir ikisi beslenme listesinde bulunmalıdır.
Her gün bir yumurta yedirilmelidir. Düzenli et verilen çocuklara gün aşırı olabilir.
Günde bir ya da iki kez sebze verilmelidir.
Günde bir iki kez meyve yenmelidir. Fazladan bir öğün meyve vermek sebzenin yerini tutabilir. Meyve suları da meyvenin yerine geçebilir.
Günde bir iki kez nişastalı besinler ve üç dilim ekmek beslenme listesinde bulunmalıdır.

9 Nisan 2009 Perşembe

isim Sezay Hatipoğlu doum tarifi 13.07.2006g burcum yengeç

8 Nisan 2009 Çarşamba

Kabak Çorbası

Malzemeler
2 adet küçük boy kabak
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy domates
3 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı veya mısır yağı
yapılışı
kabakları küçük küçük küpler halinde kesip tencereye koyun.
Patatesin ve domatesin kabuğunu soyduktan sonra küçük küçük kesin. Et suyu ve sıvı yağı da ilave ettikten sonra orta ateşte patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Blender veya parçalayıcı ile çorba kıvamına getirip bebeğinize ılık olarak içiribilirsiniz.

Brokoli püresi

Malzemeler
3 ya da 4 brokoli tanesi
yarım küçük havıç
yarım küçük patates
yarım küçük soğan
yarım çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı zeytinyağı çok az tuz
Hazırlanışı
Brokoli havuç patates ve soğanı haşlayın. Buharda haşlarsanıs çok daha iyi olur .Kalan az suya da sıcak sütü ayğı ve tuzu ekleyin. Rondo dan geçirin . Brokolinin C vitamini ve betakoroten içeriği zenğindir. Bebekler ve küçük çocuklar brokoliyi kolay hazmederler ve severler.

Karnabahar püresi


Malzemeler
1 avuç karnabahar
küçük bir dilim patates
küçük bir dilim kuru soğan
yarım çay bardağı süt
tuz 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
karnabahar soğan ve patatesi az suda haşlayın. Sıcak süt tuz ve yağ ilave edip rondo dan geçirin. Çorba kıvamına getirip üzerine isterseniz ince doğranmış maydanoz koyabilirsiniz.




Bebeğinizin beslenmesi


0-4 ay arası beslenme

İlk dört ay boyunca anne sütü ya da başlangıç biberon maması ile beslenen bebeklerin su da dahil olmak üzere başka bir besine ihtiyacı yoktur.

Ancak 4 ayını tamamlayan bir bebek için sadece anne sütü ya da devam biberon maması ile beslenmek onun ihtiyaçlarını tek başına karşılamakta yeterli değildir. Bu dönemde bebeğin besinsel ihtiyaçları ilk aylara göre farklılaşmıştır. Bebeğiniz anne sütü alıyor ise anne sütü ile devam etmelidir. Mama ile besleniyor ise 2 numaralı devam mamasına gecmesi gerekmektedir. Devam biberon maması bebeğin artmış besinsel ihtiyaçlarını karşılayacak bileşime sahiptir.

Bebeğinizin geceleri

  • Bebeğinizi karnının tok altının temiz olmasını sağlayın ve onu rahat ettirin.
  • Bir örtü ya da battaniyeye sararak onu korumalı ve sıcak tutmalısınız.
  • geceleri yanına girdiğinizde onu ışığı yakırak uyandırmamak için odasında ya da dışırda bir gece lambasını açık brakın.
  • Gece beslenmesi ve altını temizlenmesi için gereken her şeyi birarada ve hazır bulundurun.
  • Bebeğinizi biberon maması ile besliyorsanız gece mamısını hazırlarken daha rahat etmek için akşımdan kaynattığınız içme suyunu temiz bir termosa koyarak hazır bulundurun.

Bebeğinizin uykusu


Uyku ihtiyacı bebekten bebeğe değişebilmektedir.Bazı bebekler beslenme aralıklarının neredeyse tamamında uyurken değerleri yeni doğan bir bebekten beklenmeyecek kadar uzun bir süre uyanık kaladilirler.Başlangıçta bebekler gündüzü geceyi farketmezler.Normal olarak siz olağan ev işleri ile meşgulken bebeğiniz karyola ya da arabasında uyuyabilir. Uyandığında ya da huzursuzlandığında kucağınıza almaktan çekinmeyin.

7 Nisan 2009 Salı

Diş çıkarma

Yaklışık 6 ay civarında bebeğinizin ilk dişleri belirecektir bunlar alttaki iki ön diştir. 1 ay kadar sonra bunları üst ön iki diş takip eder .9-10 aylarda altta ve üstte iki ön dişi daha çıkacaktır.Bundan bir kaç ay kadar sonra da arka dişler belirecektir.

İlk 4-6 ay anne sütü bebeğin ihtiyacı olan herşeydir

Hayatınız ilk 4-6 aylık döneminde bebeğiniz anne sütünden başka hiçbir gıdaya ihtiyaç duymaz. anne sütü başka besleyicilern hepsini yeterli miktarda içermektedir.
24 SAAT SÜRESİNDE EMZİRME
  • doğum sonrası 7-8 kez
  • 2-4 haftalık 6-7 kez
  • 1-2 aylık 6 kez
  • 2 aydan sonrası 5-6 kez

Emzirme Programı

Bebeğiniz sizi ihtiyacı olduğu kadar emecektir.Acıktığı zaman ağlayacak yeterince emdiği zaman da beslenmeyi durduracaktır.Bebeklerin çok küçük mideleri vardır bu yüzden de beslenme zamanında sadece üstesinden gelebilecekleri kadar ufak miktar alırlar.
SONUÇ'' Beslenme sayılarında sıklık... ilk birkaç haftada yeni doğan bebeğiniz 24 saatlik zaman diliminde 7-8kere beslenmeye ihtiyaç duyar.
Bu da her 3-4saate bir beslenme demektir ve genelde gece buyunca bir dafa olur. ilk ayda sonra emzirme sıklığı günde 5-6 defa düşer. Her emzirme genellikle 10-20 dk. arasındadır.Başlangıçta bebeğiniz biraz doyumsuzca davranacaktır. Fakat doydukça ve yoruldukça daha sakin bir biçimde amecek ve durgunlaşacaktır.Bebeğinizin yeterince beslenip beslenmediğini görmenin en iyi yolu aylık kilo artışının düzenli olarak takip edilmesidir.